Afgelopen maandag trok de optocht tijdens het slechte weer door de straten van Oeteldonk. Maar de optocht heeft sterkere stormen moeten doorstaan: van 1929 tot 1937 werd er zelfs helemaal geen optocht gehouden, omdat die door het Bossche stadsbestuur was verboden. Dit leidde tot hevige discussies in de gemeenteraad. Een van de voorstanders van het houden van het carnaval en de bijbehorende optochten was Harrie Kuijpers. Op 31 mei 1892 was Harrie Kuijpers geboren in de Tolbrugstraat. Hij was voorbestemd om zijn vader op te volgen in de slagerij, maar dit beviel hem niet. Harrie Kuijpers koos voor een ander vak en ging werken op de sigarenfabriek van Goulmy en Baer. Aangezien de muziek een van zijn hobby's was, speelde hij in het muziekkorps van de fabriek (nu: Koninklijke Harmonie). In 1921 verliet Kuijpers de fabriek en trok het hele land door om op markten zijn sigaren aan de man te brengen. „Sigarenkoopman en demonstrateur” noemde hij zich. Tot 1939 bleef hij actief; daarna moest hij wegens reuma daarmee stoppen.
In 1923 was Harrie Kuijpers lid geworden van de Bossche gemeenteraad. Hij vormde een eenmansfractie, maar bij de verkiezingen van vier jaar later werd die uitgebreid. Harrie Kuijpers kon goed het woord voeren in de debatten en het teruglezen van de notulen van zo'n vijftig, zestig jaar geleden is een plezierige gebeurtenis. De Kuijperianen werden dikwijls aangevallen door de andere partijen, maar Kuijpers en de zijnen stonden altijd wel met een antwoord klaar. Vooral dank zij Kuijpers groeide de „Groepering Kuijpers”. De meeste stemmen behaalde men in 1953: 23.2% van alle uitgebrachte stemmen golden Kuijpers. Het gevolg was dat Harrie Kuijpers wethouder werd. De volkshuisvesting was zijn taak. Slechts twee jaar heeft hij dit volgehouden; na een ziekbed overleed hij in januari 1956. De Groepering Kuijpers bleef in de politiek: onder de naam Bosch' Belang heeft zij momenteel twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad.
Harrie Kuijpers was bijzonder geliefd bij de Bossche bevolking. Men kende hem als de stimulator van het speeltuinwerk, de oprichter van de vereniging van oud-leden van de Koninklijke Harmonie, de directeur van een mondharmonicakorps (met 100 leden!), als de actieveling voor de ouderen. Geëerd werd hij op verschillende wijzen. Zo verkreeg hij vele onderscheidingen van prins Amadeiro. De krantenberichten uit 1952 (bij zijn 60e verjaardag) en uit 1953 (30 jaar in de gemeenteraad) wijzen eveneens op de vele activiteiten van Harrie Kuijpers.
Vooral tijdens de jaren twintig en dertig heeft Harrie Kuijpers dikwijls in onmin geleefd met raadsleden die niet tot zijn groepering behoorden. Felle discussies en dikwijls ook persoonlijke aanvallen kwamen regelmatig voor. Thans heeft de Bossche gemeenteraad deze Bosschenaar geëerd door in de raadsvergadering van januari jl. een straat naam hem te noemen. Vlak bij het Eikendonkplein waar hij jarenlang heeft gewoond, komt een nieuwe straat. Deze nieuwe straat zal de Wethouder Kuijpersstraat heten. Het straatnaambordje hangt er nog niet en de huizen zijn nog niet klaar, maar dat zal binnenkort veranderen.
|
1987 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Wethouder Kuijpersstraat.Brabants Dagblad donderdag 5 maart 1987 (foto) |
5215 XS 1..63 5215 XT 2..36